Twee voor de prijs van één: Spelen verbetert leerprestaties en het welbevinden

Ik weet niet meer zoveel af van de vakken die ik op school leerde.

Natuurlijk ken ik mijn basis vaardigheden: rekenen, taal en schrijven. De basis topo en geschiedenis, maar het grote gros van triviantspelletje verlies ik. Ik heb dan meer tijd nodig, ik voel wel dat ik meer weet -it’s on the top of my tongue- maar het komt er niet uit.

Dus, en ik zeg dit als docent, ik heb niet veel geleerd van de lesmethodieken, de programma’s en zelfs de docenten.

Dat school niet nodig is, bewijzen steeds meer mensen. Steve Jobs en Bill Gates voorbeelden. Stopten allebei met hun studie. Dit lijstje van creatieve beroemdheden is indrukwekkend lang.

Af en toe springt er een leerkracht uit. Waarschijnlijk heb jij dat ook. Voor mij is dat Miss Tae.

Ik zat toen op een school in Nieuw-Zeeland, ik geloof groep 8, en zij had een bijzondere manier van lesgeven. Zeker voor haar tijd. Zij stelde ons verantwoordelijk voor het eindejaarskamp. Met verantwoordelijkheid bedoel ik echt alles. Ook de financiën was onze zorg, althans zo heb ik het ervaren. Wat hebben wij geknokt met elkaar. Als echte ondernemers zat ik met mijn klasgenoten plannetjes te bedenken om geld te verdienen. Dit betekende natuurlijk ook marketing, communicatie, productontwikkeling en een begroting opstellen. We hebben markten georganiseerd, liedjes gezongen op straat en voorstelling gegeven met uiteraard kaartverkoop. Twee-voor-de-prijs-van-één-acties.

Een jaar lang stond in het teken van dit kamp. Reisleidster, eventmanager en horecatijger. Ik speelde alle rollen en voelde mij enorm verantwoordelijk. Topografie van Nieuw-Zeeland werd grondig bestudeerd, want waar gingen we naar toe? Wat was handig? Wat weten we al hierover?

Ik weet ook nog dat we in de klas druk waren, energie was hoog, we hadden lol met rode wangetjes en een twinkeling in onze ogen.

Wij gingen het tofste kamp organiseren! Eén voor één, allen voor…

Af en toe kwam iemand kijken in de klas. In shock was ik toen ik hoorde dat Miss Tae op haar vingerS was getikt door de school. Ze moest zich houden aan het schoolprogramma. Dit deed zij niet en uiteindelijk weet ik dat er halverwege het jaar een meester in de klas kwam. Het kamp mocht nog wel doorgaan, maar ook ons lesprogramma. Dus ik zat weer in de schoolbanken, mijn leren stopte.  

Ik weet niet meer of Miss Tae nog les geeft. Ik weet wel dat zij het leren snapt. Zij snapt dat leren intrinsiek gemotiveerd is. Zij snapt dat spelen het leren verhoogt. Zij begreep ook dat om te kunnen spelen, je vrijheid moet ervaren, je creativiteit aangeboord wordt door vertrouwen. Zij begreep als de beste dat spelen druk, chaotisch, energiek, los van een lesprogramma en buiten de schoolmuren bevindt en zij durft daarmee te spelen.

Nu is het natuurlijk 2021 en wat voor een jaren hebben wij gehad in onderwijsland! Online onderwijs heeft zijn entree gemaakt en we hebben flinke uitdagingen gehad met de coronapandemie. Veel kansenongelijkheid, zorgen om het welbevinden en leerachterstanden.

Renate de Groot is hoogleraar Biopsychologie van het leren en zegt: “Als we willen dat onze kinderen alles eruit halen wat erin zit, dan moeten we een hele reeks van optimale omstandigheden creëren.”

https://www.ou.nl/-/leerachterstand-door-corona

Dus, en ik zeg dit als docent, de leerachterstanden worden niet enkel gecreëerd door afwezigheid, lockdowns of een coronapandemie, ze worden ook gecreëerd, omdat wij volwassenen niet spelen. Niet spelen met de mogelijkheden om optimale omstandigheden te creëren.

Voor wie nog niet overtuigt is, kijk dan even naar dit filmpje:

Denk je nou, goh, leuk Margo, maar lekker makkelijk praten zo achter je laptop.

Daar heb je helemaal gelijk in. Deze blog kwam tot stand uit mijn eigen gepruttel. Gemopper. Ook ik ga hier verandering in brengen.

Hier wat inspiratie:

Dit is nou spelen met de mogelijkheden! De scholen gaan één week eerder dicht. Geef geen werkboekje, maar spelend leren tips voor thuis. Wat mij betreft voor alle leeftijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De Kromme Haan