“Play it forward”

Met “Play it forward” willen wij mensen inspireren om zelf meer te spelen in het leven en op het werk. Aan het woord zijn ondernemers, kunstenaars, levensgenieters, huismussen en dromers met één gemeenschappelijkheid: zij spelen! Het zijn de mensen die met een huppel door het leven lijken te gaan. Die leeftijdloos zijn. Mensen die passievol zijn, maar ook makkelijk hun kwetsbaarheid tonen. Ze kunnen groot spelen, maar ook heel klein. Je leest de avonturen, het faalplezier, de groei van hen en zij sluiten allemaal af met één gouden tip voor jou. Want spelen is écht de oplossing tot meer zelfliefde, plezier, creativiteit en ontspanning.

Play it forward!

Als eerste aan het woord is Margo Jungerius, één van de bedenkers van de Kromme Haan. Na jaren van een zoektocht in therapie, medicatie en alternatieve routes, is zij ervan overtuigd dat spelen haar heeft gebracht wat ze zocht. Zelfliefde. Margo heeft samen met haar partner drie bedrijven. Alles rondom, hoe kan het ook anders, spel en theater.

Meer zelfvertrouwen

“Zelfs ik, met toch wel een aantal jaar ervaring in de theaterwereld, ben verbaasd over het effect van playfulness op mijn leven. Ik heb jarenlang een dubbelleven geleid. Eind twintig ontdekte ik zelf pas het theater en was direct verslaafd. Daar kon ik al mijn emoties en gekheid kwijt, en ik voelde mij vrij om allerlei typetjes uit te proberen. Ik merkte ook positieve effecten, zoals meer zelfvertrouwen en het vergroten van mijn zelfbewustheid. De BO!NK Theaterschool werd geboren, omdat ik er echt van overtuigd ben dat theater helpt in de persoonlijke ontwikkeling van iedereen, jong & oud. Nooit uitgespeeld werd daarom ons motto.

Enorm confronterend

Het voelde echt voor mij als een avondje uit. Maar zodra ik thuis was, ging mijn ‘normale’ dagritme weer van start. Ik werkte mij te pletter om te wachten tot mijn ontspanning. Totdat ik in 2020 letterlijk – plus figuurlijk – een klap op mijn hoofd kreeg. Beide wereld kwam tot een stilstand. Hersenschudding. Nu werd ik gedwongen om op zoek te gaan naar andere vormen van ontspanning en mezelf te vermaken. Enorm confronterend. Na een aantal maanden van flinke weerstand en slachtofferschap ging ik op verzoek van de arts tekenen, wandelen, bakken en mediteren. Maar dit ging vervelen, dus ik moest mezelf uitdagen: kokkerellen met één kleur bijvoorbeeld, wandelen zonder doel, ochtendroutines achterstevoren uitvoeren, een oude bekende appen of Kabouterplop dansen met de hond. Gek genoeg hielpen dit soort activiteiten mij om door deze tijd heen te komen. Ik kreeg er zelfs lol in, en eerlijk waar, mijn pas kreeg een huppel.

Radicaal besluit… niets.

Na 1,5 jaar kon ik weer gaan werken en ook mijn hobby oppakken. En drie keer raden wat er gebeurde… Ik viel vrijwel direct in oude patronen terug! Constant moe, overprikkeld, druk en mopperig. Ik begon mijn huppelpas te missen, maar kon mijn vinger er niet opleggen wat nou het verschil was. Enkel dat mijn blij-ei-gevoel weg was. Ik nam toen een radicaal besluit om mijn baan op te zeggen. Nog steeds niks veranderde. Ik startte een eigen bedrijf. Nog steeds niks veranderde. Pas nadat ik ging verdiepen in de theorie van spel, begonnen puzzelstukjes in elkaar te vallen.

Elke dag speels

Op dit moment volg ik de opleiding Vakspecialist Playfulness en na één les viel alles op zijn plek. Het is playfulness waar ik op zoek naar ben. Een manier van leven waarbij je elke dag speels door het leven huppelt. Het is zo bevrijdend om volledig uit je hoofd te stappen en in de wereld van spel te begeven. In het moment. Echt spelen. Niet mooi of geregisseerd of volgens afspraken, ook niet wachten op de feedback van de kant, een applaus of een lach. Gewoon jezelf zijn. En ja, ik voel ook enorm veel blokkades. Een keer hebben we gespeeld met voorwerpen. Zat ik daar met een pollepel met oogjes erop geplakt. Reken maar dat er alles door mijn hoofd heenslingert, net zoals in het echte leven. Maar blokkades zullen er altijd zijn, en ik ontdekte wat ik nodig had om verder te komen. Mijn normale reactie zou zijn bevriezen, maar nu ging ik even gek dansen en mijn spel kon verder. Irritaties zijn er ook, als iemand iets bijvoorbeeld niet doet dat jij wil of volledig alle aandacht naar zich toetrekt. Een keer was ik enorm geïrriteerd, omdat twee dames volledig in de slappe lach schoten en ik zat een partij serieus te spelen! Ook hierin leer ik met mildheid naar mezelf te kijken, maar ook naar de ander. Blijf bij jezelf. Wat heb ik nodig om door te spelen? En joh, Margo, niet zo serieus, het is immers maar een pollepel.

Spel is een voorwaarde voor een gezonde mentale gezondheid.

Playfulness leert mij bewust te worden van wat ik zelf wil en wat zegt mijn gevoel? Het leert mij ook lachen om eigen ongemakken en eigenaardigheden. De bewustwording tijdens de lessen neem ik mee in mijn dagelijkse leven. Nooit uitgespeeld, de slogan van mijn eerste bedrijf is nu mijn eigen levensmotto geworden. Met mijn activiteiten via de Kromme Haan wil ik iedereen aan het spelen krijgen, zodat zij zich verbinden met hun eigen speelsheid en ook zij met een huppel door het leven gaan. Volgens Stuart Brown (MD) is spel in ons leven één van de voorwaarden voor een gezonde mentale gezondheid. Veel van ons zijn vergeten hoe te spelen, daar ga ik verandering in brengen.

Bekijk hier de Ted Talk van Stuart Brown

Gouden Play it forward tips;

Moe? Ga eens even gek dansen. Doe dat vooral op een plek waar je dat normaal niet zou doen. Overprikkeld? Ga afwassen met veel sop. Maak een kunstwerk van de afwas met zeepbellen. Verveeld? Probeer zoveel mogelijk tussen je neus en lippen te klemmen. Mopperig? Dan moet je echt gaan spelen en de lol opzoeken in alledag. Je hoeft echt niet je baan op te zeggen, de wereld rond te reizen, een bedrijf te starten om gelukkig te zijn. Sterker nog, daar ligt niet je geluk. Het geluk zit nu al in je. Het stukje magie wat je mist komt tot uiting als je speelt”

Kom spelen op de Playgrounds, iedere eerste zondag van de maand. Klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De Kromme Haan