Play it forward: Miel Verstappen

Vandaag in gesprek met Miel Verstappen : Linkdin pagina met een grote dosis humor en interactieve ervaringsgerichte werkvormen combineert hij al 30 jaar zakelijke ervaring met ruim 25 jaar ervaring in het theater. Sinds September 2021 volgt hij de opleiding tot vakspecialist Playfulness. Hij leeft een vrolijk en speels (zakelijk) leven maar volgens Miel is er altijd meer ruimte voor spel, reden genoeg om ons te laten inspireren door zijn verhaal.

Handschoenen zijn er om opgepakt te worden (en om mee te dansen).”

Ja, ik heb een zeer gevarieerde baan als zelfstandig ondernemer in mijn eenmanszaak aka Happy Miel. Ja,  ik doe vooral en genoeg dingen die ik leuk vind, die uitdagend zijn, die ik goed kan en die mensen vrolijkheid en energie opleveren. Ja, ik mag niet klagen en dat doe ik dan ook niet. Maar wanneer komt de ‘maar’?  Er is toch zeker altijd een ‘maar’ ? Ja hoor, er is ook een ‘maar’. Komt ie:  Maar ik kan echt nog wel een paar stapjes in mijn privé leven zetten. En van speelsheid heb je nooit genoeg, laat staan teveel. Ook ik heb dat de afgelopen maanden- sinds ik me in de opleiding heb gestort wel gemerkt. Dus daar gaan we.

Laat ik ff vooraan beginnen. Bijna vooraan. Bij een kruispunt in mijn zakelijke leven. Na zeven jaar leiding geven bij een toffe organisatie besloten we als MT zelf dat het anders moest, en dat de helft van ons het pand zouden gaan verlaten. Een hoognodige reorganisatie om het bedrijf te redden. Ik belandde in een achtbaan van een paar maanden waarin ik mezelf noodgedwongen een paar belangrijke vragen moest stellen: wat wil ik? Wat kan ik? Waar word ik blij van? Om uiteindelijk de beslissing zelf te nemen en het bedrijf via de voordeur te verlaten. Een louterende periode die ik niet had willen missen. Voor mezelf kiezen, iets wat ik tot dan toe niet heel vaak zo nadrukkelijk had gedaan.

Cabaret

Naast mijn werk had ik echter wel veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan, door mezelf als cabaretier steeds weer opnieuw uit te dagen en uit te vinden. Als selfmade theatermaker in mijn vierde officiële optreden in de Leidse schouwburg beland tijdens het Leids Cabaret Festival in 1997. En vanaf daar verder gegaan en tot aan vandaag 8 avondvullende programma’s gemaakt. Heel veel meters gemaakt, zoals dat heet. Ook op plekken waar theater maken bijna gelijk staat aan een bokswedstrijd tussen artiest en publiek. Waar je figuurlijk moet knokken voor je plek. En je dus ook wel eens op punten verliest. Niet leuk genoeg. Dat doet wel iets met je, maar is dus op een bepaalde manier ook louterend. En blijkbaar voor mij geen reden geweest om nooit meer een podium te pakken.  Steeds maar weer doorgegaan, en na verloop van tijd ook weer behoefte om nieuwe dingen te gaan maken. Omdat de reis vaak nog leuker is dan de bestemming. En ja, ik heb nooit de stap gemaakt naar een professionele carrière als cabaretier, maar omdat ik een leuke baan had bij een toffe organisatie voelde dat nooit als een gemis. Ik was blij met mijn zakelijk dubbelleven- dacht ik. Want toen ik dus noodgedwongen mocht kiezen voor mezelf bleek er wel degelijk nog veel meer tussen hemel en aarde.

Sinds die tijd combineer ik als ‘energieleverancier’ 25 jaar zakelijke en theaterervaring en geef ik trainingen en workshops met een glimlach, huurt men me in als entertainer of cabaretier tijdens (online) personeelsdagen en werk ik als (trainings) acteur.

Website Happy Miel, klik hier.

Een gevarieerd en dynamisch beroep dus opnieuw lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar ook hier bedriegt de schijn. Want door de kennismaking met (toegepast) improvisatietheater, en nu ook de wijde wereld van playfullness ontdek ook ik dat er nog veel ruimte is. Er is altijd nog meer ruimte. En waarom zou je die niet opzoeken als je de kans hebt?

Impro

Ik ben sinds twee jaar lid geworden van twee improvisatie groepen en maak kennis met een voor mij nieuwe en uitnodigende wereld.

Waarin ik op allerlei fronten wordt uitgedaagd en verder gebracht. En ook overdag merk dat ik makkelijker ja zeg tegen het leven. ‘Ja en’ zelfs. Want ‘ja en’ zeggen kunnen impro spelers als geen ander. En het helpt me op momenten dat het als ondernemer even wat minder soepel gaat om sneller los te laten, te relativeren en opnieuw te focussen. Tijdens de eerste lockdown met name hielp het me om sneller te focussen op de voordelen van een lege agenda en nieuwe wegen te zoeken om mijn talenten in te zetten. Waarmee een dreigende depressie binnen drie weken werd omgezet in een gevoel van euforie en overwinning omdat ik van betekenis kon blijven zijn. Iets wat me nu al 7 jaar als ondernemer lukt en wat het vuur brandend houdt.

Alleen maar feest…..?

Is het allemaal rozengeur en maneschijn dus? Nee hoor, want lang niet alles wat ik oppak en bedenk wordt een succes. En met twee puberende kinderen is er thuis ook niet alleen maar vrolijkheid. Dus ook daar zit rek. En ook daar heb ik baat bij simpele oefeningen die ik in mijn opleiding aangereikt krijg. En waarin ik het contact met mijn dochters kan verdiepen. Speelsheid brengt me altijd van a naar b, daar geloof ik heilig in. En als b toevallig niet thuis is, dan fiets ik verder naar g. Of w. Van what-ever.

Tips

Of ik nog tips heb? Dans met je handschoen. Geef je boodschappenwagentje een naam en leid hem of haar door de supermarkt. Liefst in een vreemde taal. Kook op èèn been. Schrijf een smartlap over je ergste missers. Praat achteruit. Zoek letters in wolken, bomen of gebouwen. Imiteer een kromme haan. En bedenk iets wat jij alleen kunt bedenken”.

Happy Miel kan je volgen op social media @happymiel

Zijn showreel is hier te bekijken

Met “Play it forward” willen wij mensen inspireren om zelf meer te spelen in het leven en op het werk. Aan het woord zijn ondernemers, kunstenaars, levensgenieters, huismussen en dromers met één gemeenschappelijkheid: zij spelen! Het zijn de mensen die met een huppel door het leven lijken te gaan. Die leeftijdloos zijn. Mensen die passievol zijn, maar ook makkelijk hun kwetsbaarheid tonen. Ze kunnen groot spelen, maar ook heel klein. Je leest de avonturen, het faalplezier, de groei van hen en zij sluiten allemaal af met één gouden tip voor jou. Want spelen is écht de oplossing tot meer zelfliefde, plezier, creativiteit en ontspanning.

Wil je zelf meedoen of verdient iemand in een plek in de ‘Play it forward? Laat het ons weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De Kromme Haan