Play it forward: Ben Vollenbroek

Aan het woord is Ben Vollenbroek . Hij speelt het liefst met taal en woorden en doet dit graag in zijn bedrijf Nieuwe Tekst. Hij ervaart net zoals jij en ik af en toe innerlijke drempels bij het spelen. Maar eenmaal door die blokkade komt er weer creativiteit. Lees zijn verhaal hier,

Spelen

“Ik ben een spelletjesmens. Kaart-, bord-, dobbelspelletjes, je kunt me er voor wakker maken. Met taal spelen vind ik ook leuk. Een goede woordgrap, een gedichtje of een geslaagde liedtekst schrijven geeft veel voldoening. Bekijk mijn website maar eens.

Ik prijs me gelukkig dat ik gezegend ben met een rijke fantasie en ik herinner me dat ik als kind volledig op kon gaan in spel. En hoe vervelend het was wanneer je daar werd uitgehaald. Alsof je door een tunnel achteruit werd getrokken, wanhopig klauwend om te proberen daar terug te komen waar je wilde zijn (‘in the zone’). ‘Het is bijna tijd om te eten, ruim je je speelgoed  even op?’, was het dan. Of iets anders onbenulligs. Het gevoel is een beetje te vergelijken met een goed boek waar je helemaal ‘in’ kunt kruipen. Hoe naar is het niet als je daarbij gestoord wordt. Het kost weer een x-aantal bladzijden lezen om terug in trance te raken en soms lukt dat zelfs niet meer.

Spelen als een kind. Je raakt het kwijt als je leert jezelf te gedragen ‘zoals het hoort’. Emoties bedwingen want ‘jongens huilen niet’ en ‘wat moeten de mensen wel niet denken?’ als je van plezier een dansje maakt. Ik zou wel weer eens willen spelen als een kind. Onbevangen doen wat in je op komt. Uitgedaagd door regisseur Claudia heb ik geroken aan improvisatie en de gêne speelde me in eerste instantie danig parten. In een imaginaire compromitterende situatie geplaatst zocht ik koortsachtig naar iets om te zeggen en er kwam niets. Mijn innerlijke drempels waren te hoog. Grappig was dat de lichte paniek die daarbij in mijn ogen zichtbaar moet zijn geweest me toch nog een compliment opleverde voor het mooie ‘stille spel’. Een tijdje geleden kreeg ik een tweede kans om de gêne opzij te zetten en te spelen in het moment en dat ging boven mijn eigen verwachting. Ik vergat bijna dat er ook nog zo’n veertien toeschouwers waren en liet me zomaar gaan. Die ervaring inspireerde me tot het volgende gedichtje, een ‘ollekebolleke’:

Geen gêne

Dat durf ik nooit, denk ik
toch fascineert het me  
en door het spelplezier
dat ik hier zie
waag ik de sprong en dat
gêne-negeermoment
opent de deur naar
theatermagie


Er zijn meerdere deuren naar waar je theatermagie kunt creëren, voelen en/of beleven, bijvoorbeeld als maker of speler of toeschouwer. Over de beleving als toeschouwer schreef de onnavolgbare Remco Campert het volgende:

Van sommige voorstellingen wil je geen afstand nemen, Je wilt nog even in de ontroering blijven hangen. Je hoopt dat de zaallichten niet meteen aan gaan en het applaus niet meteen opsteekt en je scheidt van wat een paar uur lang werkelijkheid was.

Alle drie genoemde deuren heb ik geopend maar die van de speler staat voor mij eigenlijk nog maar op een kier want die is verreweg het spannendst (maar misschien ook wel het leukst) om helemaal open te gooien.

Play it forward tip: stel je voor dat je student bent aan Zweinstein en dat je als huiswerk de spreuk ‘Riddikulus’ hebt gekregen. Je mag die spreuk oefenen op iedereen waar je tegenop kijkt of bang voor bent. De situatie verandert dan zodanig dat dat niet langer nodig is. Er zijn geen grenzen aan de fantasie. ”

Ben Vollenbroek 

Te volgen op instagram en Facebook

Een indruk van zijn woorden met spel en muziek

Met “Play it forward” willen wij mensen inspireren om zelf meer te spelen in het leven en op het werk. Aan het woord zijn ondernemers, kunstenaars, levensgenieters, huismussen en dromers met één gemeenschappelijkheid: zij spelen! Het zijn de mensen die met een huppel door het leven lijken te gaan. Die leeftijdloos zijn. Mensen die passievol zijn, maar ook makkelijk hun kwetsbaarheid tonen. Ze kunnen groot spelen, maar ook heel klein. Je leest de avonturen, het faalplezier, de groei van hen en zij sluiten allemaal af met één gouden tip voor jou. Want spelen is écht de oplossing tot meer zelfliefde, plezier, creativiteit en ontspanning.

Wil je zelf meedoen of verdient iemand een plek in de ‘Play it forward,  laat het ons weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De Kromme Haan