Gewoon doen zeggen ze, beter iets dan niets en nog meer dingen..

Wat staat er op het menu? Wat eten we? Lekker makkelijk dan hoef ik het zelf niet te bedenken. De ander laten schitteren noemen we dat in improland. Maar soms gebeurt dat niet. Dan weet de ander het ook niet. Weet niet waar heb jij zin in? Nu wordt het lastig, de bal komt terug. Hier had ik niet op gerekend. Ik verstijf een beetje. ik vraag het aan jou, jij mag het zeggen. En zo kan ik nog wel even door gaan. Een slechte scene waar ik niet uitkom.

Deep down weet ik hoe dit komt. Stel je voor dat het fout is, niet goed, niet lekker…De spotlight claimen, niet te veel weggeven, in de coulissen staan. Daar kan je heel oud mee worden hoor. Maar dan ziet niemand je voor wie je werkelijk bent, ben je de eeuwige vouw van en sowieso de vrouw die niemand herkent. Ja prettig, toegankelijk…maar mist toch wel een beetje kleur.

Waar ben jij ook alweer van? Doe dan iets. Nou het zit zo. Ik heb last van straalangst. Bang voor de grootsheid. Bang voor het onbekende. Bang om te laten zien wie ik echt ben. Deze angst kan ervoor zorgen dat we onze dromen en doelen niet na durven jagen. Dus mijn overleving is om altijd de bal aan de ander te geven. En als deze terug komt, dan verstijf ik. Blokkade, niet door nee te zeggen. Nee  dat zou ik niet doen, daar ben ik weer te slim voor maar de aandacht te verleggen naar de ander. Met een compliment bijvoorbeeld of direct een vraag. Vraag op vraag dat is mijn ding. Of snel doorgeven, afkappen, doorsturen, afronden.. Ik doe dit geregeld. Feedback. Input in een vergadering.

Wat gaan we nou eten? Roep dan maar gewoon iets, djebber is ook goed. Iets doen. Iets. Groter kans dat ze aanhaken….. …..ChimcahmtjoeSpaghetti? Of mij in ieder gevel herkent als die vrouw die spontaan ging djebberen.

Ook last van straalangst? Heb jij last van straalangst? Houd je jezelf (onbewust) klein? Ben je bang om successen te ontvangen? Vind je het spannend om jezelf helemaal te laten zien?

Kom dan spelen!

Margo Jungerius beschrijft haar ervaringen tijdens de opleiding voor vakspecialist Playfulness aan The School of Play. Vanaf Februari biedt ze iedere eerste zondag elementen van deze grondhouding aan in de workshop ‘Playgrounds’. 

De Kromme Haan