Druk, moe een dubbelleven? Dan moet jij spelen.

Eind twintig ontdekte ik pas het spelen. Althans dat dacht ik. In werkelijkheid speel ik natuurlijk al mijn leven al maar rond mijn puberteit werd het not done, ik moest meer conformeren en aan de serieusheid van het leven meedoen. Dat deed ik dan ook braaf. Dus toen ik op mijn 26e bij een toneelgroep aanschoof ontdekte ik mijn gelijkgestemde.

Ik kon mijn lol op. Hier was ik thuis, ik voelde me vrij en kon zijn wie ik wilde zijn. Raar, gek, maf, gestoord, druk, hard lachen, zingen en ook serieus zijn. Na 15 jaar lang alles te ondernemen rond spel, dans, zang met verschillende bedrijven, professioneel en in mijn vrije tijd begon ik ook te merken dat ik in twee werelden leefde. Mijn toneel personage en mijn werk personage.

Was ik wel zo speels? Mijn ontspanning vond ik in de mijn wekelijkse hobby; theater. Maar op de werkvloer en vaak ook thuis was ik een serieuze miep. Planningen, afspraken, regels, verwachtingen. En zelfs op de toneelvloer begon serieuze miep meer spotlight te claimen. Ik moest steeds beter worden, ontwikkelen, mooie, meer en échte spelen.

Pas toen ik een klap op mijn hoofd kreeg en beide werelden stil lagen voor lange tijd moest ik op zoek naar andere manieren om te ontspannen. Ik ontdekte dat een speelse mindset mij hielp in ontspanning en zijn wie ik ben. Ik ging schilderen, kleuren, dagdromen, wandelen zonder doel.

Johan Huizinga schreef in 1938 al over de spelende mens. Hij beschrijft dat de mens primair een spelend wezen is.  Spel is een voorwaarden voor het vormen van cultuur en overal ter wereld vormt spel de grondslag van cultuur. Ook in de meest geïsoleerde samenlevingen wordt er gespeeld.

Voor kinderen is het de gewoonste zaak van de wereld, maar wij volwassenen verliezen het vermogen. Spelen zonder doel. Spelen is niet enkel weggeld voor de drukke, extraverte, chaotisch, creatieve mens. Spelen is klein en spelen kan iets groots zijn. Spelen kan op de toneelvloer, in de atelier maar het is veel meer te zien in het dagelijks leven.

Ga zitten met een kop thee en ga dagdromen. Droom groots en meeslepend, fantaseer gek en wild. Laat je gedachte vrij gaan voor 10 min. Dat is spelen. Ben je moe, gestrestst, druk, geen geld, te oud? Leidt jij ook een dubbelleven? Dan moet jij juist gaan spelen. Wacht in ieder geval niet tot die klap op je hoofd.

Doe je mee?

Margo Jungerius beschrijft haar ervaringen tijdens de opleiding voor vakspecialist Playfulness aan The School of Play. Vanaf februari 2022 biedt ze iedere eerste zondag van de maand elementen van deze grondhouding aan in de workshop ‘Playgrounds’. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De Kromme Haan